Cukrzyca zalecenia dietetyczne

Cukrzyca – zalecenia dietetyczne

 

Cukrzyca to zespół chorób metabolicznych, dla których wspólnym czynnikiem jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Taki nieprawidłowy poziom glukozy jest spowodowany zaburzonym wydzielaniem lub działaniem hormonu insuliny. Te dwa czynniki wywołujące mogą występować również jednocześnie. W wyniku tego organizm nie jest w stanie prowadzić prawidłowej gospodarki węglowodanowej, do której niezbędna jest insulina. Z powodu przewlekłego, podwyższonego stężenia glukozy we krwi dochodzi w organizmie do uszkodzenia narządów lub zaburzeń czynnościowych. Można tu wymienić uszkodzenie oczu, nerek czy serca i naczyń krwionośnych.

Wyróżnia się kilka typów cukrzycy, z których każdy ma odmienne podłoże:

– cukrzyca typu 1  Ujawnia się u dzieci i młodzieży najczęściej w wieku 10 – 15 lat.

– cukrzyca typy 2 – wywoływana przez czynnik środowiskowy taki jak nieprawidłowa dieta prowadząca do otyłości oraz insulinooporności. Ten tym cukrzycy rozwija się stopniowo przez kilka lat.

– cukrzyca ciążowa – zaburzenia tolerancji glukozy ujawniająca się u kobiet w trakcie ciąży. Zwykle ustępuje po porodzie.

Obecnie w Polsce około 2,6 mln osób choruje na cukrzycę, a nawet 1 mln może nie wiedzieć o chorobie. Z tego względu tak ważne są badania kontrolne oraz przesiewowe w grupie osób o podwyższonym ryzyku zachorowania.

Do czynników zwiększających ryzyko wystąpienia cukrzycy zalicza się:

– nadwaga lub otyłość z BMI powyżej 25

– otyłość brzuszna, gdzie obwód talii u kobiet przekracza 80 cm, a u mężczyzn 94cm

– osoby, które w najbliższej rodzinie mają chorych na cukrzycę – rodziców lub rodzeństwo

– osoby o niskiej aktywności fizycznej

– u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy lub u kobiet cukrzycę ciążową

Osoby zdrowe powinny badać poziom cukry we krwi co 3 lata, po przekroczeniu 45 roku życia. Osoby z grypy podwyższonego ryzyka takie badania powinny wykonywać co roku.

Wskazaniem do rozpoznania cukrzycy jest wynik badania krwi w dowolnej porze dnia gdzie glikemia wyniesie powyżej 200 mg/dl, a następnie dwukrotne uzyskanie wyniku powyżej 126 mg/dl w badaniu na czczo.

Odpowiednia dieta jest kluczowa w postępowaniu i zapobieganiu powikłaniom cukrzycy. Najważniejszym zadaniem diety jest utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Ma ona również na celu wspomaganie odpowiedniego stężenia lipidów we krwi i prawidłowego ciśnienia tętniczego. Ważne jest również, aby u osób otyłych a chorujących na cukrzycę osiągnąć spadek masy ciała. Jak pokazują badania obniżenie masy ciała poprzez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. Pomocna może okazać się catering dietetyczny i tzw. dieta pudełkowa.

Zalecenia dietetyczne dla wszystkich chorych na cukrzycę to regularność spożywanych posiłków, kontrola ilości spożywanych węglowodanów, rezygnacja ze spożywania produktów zawierających węglowodany proste. Należy zwrócić również uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych i trans w diecie, zrezygnować z picia alkoholu oraz ograniczyć spożycie soli. Jeśli nie występują niedobory witamin i minerałów – nie ma wskazań do stosowania dodatkowej suplementacji.

DietDay catering dietetyczny www.dietday.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.