Eliminacja laktozy i glutenu z diety

Eliminacja laktozy i glutenu z diety

 

Dieta eliminacyjna to dieta, która nie zawiera określonej substancji lub produktu spożywczego. Konieczność jej stosowania może wynikać z choroby, alergii lub nietolerancji pokarmowej. Obecnie najczęściej spotykane diety eliminacyjne to dieta bez laktozy i dieta bez glutenu a nawet dieta jednocześnie wykluczająca te dwa składniki.

Laktoza to dwucukier znajdujący się z mleku i produktach mlecznych. Jego nietolerancja spowodowana jest niedoborem enzymu laktazy który rozkłada dwucukier na cząsteczki wchłanialne w przewodzie pokarmowym. Brak tego enzymu powoduje że laktoza nie jest rozkładana i w przewodzie pokarmowym wywołuje szereg niekorzystnych objawów. Niedobór laktazy może być wrodzony lub nabyty. Często pojawia się u dorosłych, którzy w tym wieku spożywają znacznie mniej produktów mlecznych niż w wieku dziecięcym.

Jeśli po spożyciu produktów mlecznych odczuwa się wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przelewania czy biegunki to z dużym prawdopodobieństwem możemy podejrzewać nietolerancję laktozy u siebie.

W takim wypadku jedyna pomocna dieta to dieta bez laktozy. Wyklucza się z niej produkty mleczne: mleko, sery, jogurty i wszystkie potrawy je zawierające. Zastępuje się je np. mlekiem roślinnym ( migdałowe, ryżowe, sojowe), sojowym jogurtem lub produktami mlecznymi ale takimi z których w trakcie procesu produkcyjnego usunięto laktozę. Można spotkać więc mleko bez laktozy, serki i jogurty bez laktozy. Sery żółte z reguły zawierają bardzo małe ilości laktozy – 0,1g/100 g produktu więc mogą być dobrze tolerowane.

Gluten i dieta bezglutenowa to w ostatnich latach bardzo szeroko komentowany problem. Rośnie liczba osób, które ze względów zdrowotnych lub z powodu nietolerancji muszą wykluczyć lub znacznie ograniczyć spożywanie produktów zawierających gluten.

Gluten to umowna nazwa dla mieszanki białek znajdujących się w niektórych zbożach – pszenica, żyto, jęczmień, pszenżyto, orkisz. Gluten zawierać więc będą wszystkie posiłki przygotowywane z mąk i kasz z powyższych zbóż oraz produkty spożywcze do produkcji których użyto dodatki zawierające powyższe zboża. Gluten zawierać więc będą przygotowywane ze zbóż glutenowych pieczywo, makarony, ciasta, naleśniki. Ponieważ gluten jest szeroko stosowanym dodatkiem spożywczym np. wiążącym wodę, poprawiającym konsystencję, nadającym elastyczność będzie on obecny m.in. w wędlinach i parówkach, zupach i sosach w proszku, jogurtach i serkach, proszku do pieczenia, majonezie i panierowanych wyrobach garmażeryjnych np. kotletach.

Gluten oprócz osób chorujących na celiakię, jest również składnikiem niepożądanym dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na glutenu (NNG). Objawy mogą być bardzo różne – od poczucia ciągłego zmęczenia, złego samopoczucia przez zmiany skórne, bóle mięśni i stawów po niedokrwistość z niedoborów żelaza.

Niektóre dane naukowe podają, że również osoby chorujące na Hashimoto mogą odczuwać korzyści z eliminacji glutenu z diety. Często też współistnieje u nich nietolerancja laktozy. Stąd w naszym cateringu dietetycznym oferujemy dietę bez laktozy, dietę bez glutenu oraz dietę z jednoczesnym wykluczeniem glutenu i laktozy.

 

Zespół DietDay catering dietetyczny

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.