Wartości zdrowotne jesiennych produktów

Wartości zdrowotne jesiennych produktów

 

Jesień zagościła nie tylko za oknami ale i w dietetycznych pudełkach.  Poznaj kilka super produktów z których korzystamy, a które o tej porze roku są najbardziej wartościowe.

Śliwki – to owoce które mają bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy. Ze względu na wysoką zawartość błonnika a w szczególności tzw. pektyn, śliwki doskonale oczyszczają nasze jelita. Dzięki temu zapobiegają rakowi jelita grubego i przeciwdziałają zaparciom. Mają również zdolność obniżania nadciśnienia tętniczego. Śliwki polecane są szczególnie palaczom, gdyż zawierają sporo antyoksydantów chroniących komórki przed uszkodzeniem wolnymi rodnikami powstającymi pod wypływem dymu tytoniowego.

Jabłka – powszechnie spożywane, mają zarówno właściwości odżywcze jak i zdrowotne. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, dzięki czemu poleca się je osobom odchudzającym się. Zawartość błonnika pokarmowego pod postacią związków pektynowych powoduje, że jabłka usprawniają trawienie i regulują florę bakteryjną jelita grubego. Poleca się je przy zaparciach i nieżytach jelit. Zaleca się zjadanie tego owocu ze skórką, gdyż jest ona szczególnie bogata w pektyny.

Jak dowodzą badania naukowe jabłka działają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, wykazują też słabe działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Są szczególnie polecane osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. Mają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, kontrolując przy tym wydzielanie insuliny. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego mogą pomagać w ochronie przed nowotworami. I to wszystko dzięki “pospolitym” jabłkom.

Burak czerwony – znany głównie ze swych właściwości krwiotwórczych i przeciwdziałąjących w ten sposób anemii. Buraki korzystnie wpływają na układ krwionośny gdyż zapobiegają nadciśnieniu i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Burak ma działanie zasadotwórcze i polecany jest osobom które często spożywają mięso i produkty mięsne. Będzie również pomocny w walce z jesiennymi infekcjami – syrop z buraka ma działanie wykrztuśne i przeciwwirusowe.

Papryka czerwona – zawiera prawie 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.

Dynia – niestety chyba niezbyt popularna u nas, zaczyna być widoczna przy okazji Halloween. Warto docenić jej walory zdrowotne i nie traktować tylko jako jesienną ozdobę domów.

Dynia jest szczególnie bogata w beta-karoten, przeciwutleniacz pomocny w zapobieganiu takim problemom jak choroby oczu, nowotwory, choroby serca i układu krążenia w tym miażdżycę, a także chroni przed powikłaniami typowymi dla długotrwałej cukrzycy. Dynia to także spora dawka błonnika, potasu, magnezu, wit. C i E a przy tym jest niskokaloryczna.

Ze względu na wartości smakowe ale i zdrowotne w naszym cateringu dietetycznym te jesienne super produkty będą pojawiać się teraz częściej.

Zespół DietDay catering dietetyczny

www.dietday.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.